bästa kriget

vissa säger att krig är kasst. dom har aldrig hört talas om hundraårskriget.

1337 KRIG!!!

läs min twitter förresten om ni känner för det, den suger.

recension av nordmans nya singel!!!!

Nordman. Smaka på namnet. Visst ger det omedelbara och självklara kopplingar. En hel del tänker nog (felaktigt) på ord som "knark", "pundare", "tragisk", "nazister", "as som slog ut Carola ur Melodifestivalen 2008", "inte indie" eller varför inte "musik för bibliotekarier". Men vi är nog BETYDLIGT FLER som sett bortom den fasad som media, regeringen och andra FULA FISKAR målat upp kring vårt favoritband (Nordmans position inom svensk artistelit kan närmast liknas med 7th Heavens plats i TV-tablån, alla låtsas som att det är "det sämsta som finns", ändå missar samma personer aldrig något av familjen Camdens härliga upptåg) och istället sedan släppet av "Djävul eller gud" förra våren peppat för uppföljaren (här kan ni läsa en recension av skivan skriven av undertecknad när den var lika het som jag är när det är fotboll på gympan).

Frågorna har varit många! När skulle skivan komma? Blir det än mer fokus på Mats nyckelharpa? Spinner man vidare på det kombinerade medeltida- och schlagertema som var så vägvinnande på senaste plattan? Blir det en nyinspelning av klassikern och favoritlåten "Strömkarlen" från debutskivan "Nordman"? Vad skulle skivan heta? Vad svarar en norsk miniräknare om du skriver in 1+1? Vilket djur i djungeln ska du fråga om hjälp när du letar nya skor? Etc. Etc.

Så fick vi då plötsligt ett svar på åtminstonde den första tanken, för att den nya fullängdaren från Nordman är i antågande går nämligen knappast att förneka när singeln "OM GUD VAR JAG" plötsligt dykt upp i Spotify (här finns den även på Youtube), dessutom med en instrumental version där man kan låta örat lägga fokus på Mats Westers ypperliga behandling av Nyckelharpan med stort N (har läst att den kostade 300,000 kronor!!!!). Alltså är det dags att följa upp den gamla recensionen. Tiden är inne för att låta ett kritiskt öga granska "Om Gud var jag", första singeln från Nordmans sjätte skiva. Den kommer bedömas i fyra olika kategorier (tänkte fem först men tröttnade) och sedan ges ett samlat betyg.KATEGORI 1: MELODI
Min instiktiva tanke när jag första gången spelade den här låten var att den rullade vidare i spåren av "Djävul eller gud"s musikaliska fälttåg. Bombastiska arrangemang kombinerat med nyckelharpans sälla toner ger oss en perfekt, medeltida, inramning. Litet minus för att låten ur vissa aspekter väldigt starkt påminner om "Din ljusa blick" från senaste skivan, visst är det en jävligt bra låt men när Nordman kommer med nya singlar vill man ju ha HELT nytt material. Men det är okej ändå. Betyg: 4/5

KATEGORI 2: TEXT
Njaeee alltsåå... alltsååå... det är ju inte dåligt. Inte på något sätt alls. Det är en bra text. Det finns många jävligt bra rader. Men ändå är det något som saknas. Låt oss jämföra låtens bästa textrad, "Amuletten som de hängde runt min hals, som skulle ge mig tur, kom från en okänd hand, eller hur?" med en rad som "Jag vill gärna se din makt, låt mig vara din gäst! Men innan jag förs bort till slakt vill jag gå på fest!" från mästerverket och Nordmans bästa låt, "På mossen". Det finns liksom inget att tillägga, det är KLASSKILLNAD. En bra text, absolut, men Håkan och Mats, ni kan SÅ mycket bättre! Betyg: 3/5

KATEGORI 3: PRESENTATION
Här finns det inget att klaga på. Nordman visar att de är bra med i tiden (inte MEDELtiden då, HÖHÖ) genom att släppa singeln digitalt via Spotify och iTunes, samtidigt som omslaget visar en fornnordisk amulett (antagligen den som besjungs i tidigare citerad rad) och lite old school grottmänniskor, och på så vis understryker att Nordman vägrar att storma in i 2000-talet utan att lämna en fot bland runstenarna, så att säga. Tilläggas bör att singeln också kommer med ett extraspår, "Om Gud var jag - Instrumental Version", där vi får höra låten utan Håkans stämma vilket kan tyckas tråkigt, men det ger oss en extra chans att njuta av nyckelharpan signerad Mats "Kungen" Wester. Betyg: 5/5

KATEGORI 4: NORDMANKÄNSLA
Ja, som tidigare konstaterat tycker jag att Nordman förvaltar sitt arv mycket väl i den här låten. Visst finns det fortfarande lite sellout-vibbar kvar från förra albumet där man på många sätt tog ett steg mot det kommersiella, men textrader om amuletter och en "ondskefull och skrämmande djävul" är på alla sätt det Nordman jag känt under de senaste sjutton åren. Betyg: 4/5

SAMLAT BETYG: 16/20
Kommentar: Det känns som ett rättvist betyg. Det här ÄR faktiskt ingen av Nordmans bästa låtar, det är dock absolut en de bästa singlar som släppts under 2009 och det är ett MYCKET GOTT TECKEN inför släppet av den nya skivan. Nordman tycks fortfarande ledas av samma gamla underbara jakt på en svunnen svensk stormakt samtidigt som man är uppdaterad för att kliva in i 2010-talet med färsk produktion och spännande budskap. Nu är det bara att peppa och ladda inför släppet av "Nordman 6" (arbetsnamn)!

Avslutningsvis bjuder vi på lite sköna Nordmancitat:
– Carola har exempelvis sagt att homosexualitet skulle vara en sjukdom. Då ser jag rött. Sådana uttalanden bränner i mitt huvud. - Mats Wester, nyckelharpist och stor medmänniska.
- Pengar hade jag aldrig förr. Och försökte inte få några heller. Nu har det blivit lite värre med det. Jag vet inte var jag ska göra av alla pengar. Jag tycker inte om pengar. Helt enkelt för att det är ett "måste". - Håkan Hemlin, tror inte på pengar.
- Han har skaffat orm. - Mats Wester, berättar om Håkan Hemlins tillvaro i fängelset.

OCH REGNET FÖLL.

min nemesis

Idag ska vi (jag) berätta om en kvinna som inte får nämnas vid namn, detta eftersom jag är hundra procent säker på att hon är självgod nog att spendera timmar av sin arbetstid med att googla sitt namn. Hon är runt de 49 fyllna (källa: BIRTHDAY.SE), hon tycker om talstreck, arrangerade bilder och många klick på sidan, hon har en gäll röst som skulle få självaste Henrik Berggren att häpna (denna används med fördel när stackars reportrar ska väckas klockan nio på bakfulla söndagsmornar under sommarlovet), hon tycker om att ge uppdrag så långt hemifrån de anställda som möjligt och hon vet mindre om fotboll än jag har pengar den 24e efter en månad utan studiebidrag.

Vad kan då denna paranta dam vara mer lämpad för än att styra en "redaktion" (befogade citationstecken, ja) som är inriktad just på... (TRUMVIRVEL) WAIT FOR IT... FOTBOLL! Ptja, troligen ett antal yrken (t.ex. lägervakt på Guantanamo, spårvagnskontrollant, pantsamlare etc.) men ändå var det här Gud valde att placera vår kära "Rogis", som hon får heta i denna verbala behandling. Nedan kommer tre scener ur mitt och Rogis förhållande återges:

SCEN 1:
(Arbetsintervju med Rogis)
Rogis: - Aahhhhhh gillar du fotboll?
Jag: - Eh ja (ofta jag hade sökt jobbet annars??? CP).
Rogis: - Okeeejj.... (lång tystnad)
Jag: - (hostar i armhålan för att undvika svininfluensan)
Rogis: - Jaaa... var bor du?
Jag: - Vasastan varannan vecka och Örgryte varannan (det stod i min ansökan, VÄRT????).
Rogis: - Okeeej. (TYSTNAD)
Den andra snubben som är där, någon form av chef: - Är du upptagen många kvällar i veckan?
Jag: - Nej inte om det påverkar mina chanser för jobbet.
(förväntar mig skratt, istället tystnad)
Jag: - Alltså. Nej.
Rogis: - Okej... vi återkommer till dig, hejdå.
Slutsats av konversation: Något är fel på kvinnan, men frågan är om det inte är ännu mer fel på mig som försöker bli anställd av denna dåre.

SCEN 2:
(Jag har struntat i att gå på en match, skyller på att den "var inställd". Hon ringer upp.)
Jag: - Ah tja!
Rogis: - (ödesmättat uttal) Hej på dig.
Jag: - Hej, läget? Du fick mitt mail va?
Rogis: - Ja... fast det står på fotbollsförbundets hemsida att matchen spelades.
Jag: - (allt känns mycket jobbigt) Hmm... det var ju nån... vaktmästare vid planen... som sa till mig att det inte skulle bli någon match...
Rogis: - Ojdå.
Jag: - Ja... fick ju lita på honom liksom.
Rogis: - Ja... fast nästa gång får du kolla upp det här på riktigt. Vi vill ju ha många klick på sidan. Och det får vi inte om vi inte har fler artiklar.
Jag: - Absolut! Tråkigt att det blev som det blev!
Rogis: - Ja. Det var väldigt tråkigt.
(Hon lägger på.)
Slutsats av konversation: Älskar verkligen den beska slutklämmen.

SCEN 3:
(Telefonsamtal, tre timmar sedan, till saken hör att jag skrivit en ganska medelmåttig artikel som jag tror blivit rätt rejält sågad i kommentarsfältet)
Rogis: - Hej!
Jag: - Hej (FÖRNAMN)!
Rogis: - Bra artikel, några stavfel på spelarnamnen men annars verkar den bra. Men du jag tänkte på bilderna!
Jag: - Okej ja de blev lite mörka?
Rogis: - Haha ja det kan man säga... varför tar du inte kort med en lampa?
Jag: - ?????????????????????????????
Rogis: - Ja alltså. Med blixt?
Jag: - (fortfarande tagen av det faktum att hon refererade till blixten på kameran som "en lampa") Ja. Det får jag väl göra. Fast det tror jag jag gjorde.
Rogis: - Ja iallafall. Tror du att någon vill se på såna bilder som är så mörka?
Jag mentalt: - Är så din morsa vill ha det.
Jag på riktigt: - Nej, kanske inte...
Rogis: - Nej men tänk på det till nästa gång då. Hejdå!
(Hon lägger på)
Slutsats av konversation: Lampa.

utvecklingssamtal i klass 9B, hösten 2006

Orkar ej blogga idag heller, men sörj inte för det. Idag när jag letade efter texter som jag kan lämna in till Karint istället för att skriva hela nya uppsatser om trams som "Vändpunkten" eller "Jag om tio år" eller varför inte favoriten "Bokmässan ur ett ungdomligt perspektiv" hittade jag nämligen en redogörelse för mitt utvecklingssamtal på hösten i nian (enligt Aron skrev jag detta som svenskainlämning, gissar vilt på att fröken Olsén-ankomst inte blev överlycklig. HÖHÖ). Saknar den tiden verkar ha varit tokigt skönt!

14:46: NO-läraren kommer ut ur lärarrummet och välkommnar mig in i ett litet rum inuti lärarrummet.
14:48: Samtalet inleds med att jag får frågan vilket gymnasium jag vill gå på. Jag svarar "Rudebeck". NO-läraren säger att han har hört bra saker om det.
14:49: Vi går in på de enskilda ämnena.
14:51: Föga överraskande har NO-läraren i rekordfart gått igenom mina bästa ämnen: Tyska, Svenska, Engelska, SO etc. för att få diskutera det hyperintressanta ämnet NO.
14:52: Min motivation inom ämnet NO ifrågasätts. Jag svarar att mitt intresse är oerhört begränsat och att det därför är svårt att uppskatta lektionerna.
14:56: Första kommentaren om att jag pratar för mycket på lektionerna.
14:57: Diskussionen om NO fortsätter.
14:59: Vi lämnar NO för att gå in på ett annat av mina "starka" ämnen, Hemkunskap. Får veta att jag inte är ensam om att inte ta undervisningen på allvar. Det är ju bra om någon annan vet vad jag tycker ifall jag inte är säker själv.
15:00: Börjar diskutera syslöjd.
15:03: Får kritik för att jag inte tagit med mig några fina saker hem från syslöjden.
15:05: NO-läraren leder in samtalet på NO igen.
15:09: Jag säger att jag ska anstränga mig mer i NO eftersom jag vill från rummet. Läraren säger att det är dags för mig att börja anstränga mig nu.
15:10: Mitt förakt för NO-lären stiger hela tiden i takt med att han ältar sitt eget ämne oavbrutet.
15:12: Får nog av all kritik och pekar ut tre ämnen där lärarna inte skrivit något dåligt överhuvudtaget. Läraren blir tyst.
15:15: Tvingas skriva under ett papper på att jag ska prata mindre på lektionerna.
15:18: Får äntligen lämna skolan.

Är fortfarande bäst på naturkunskap så det finns en historisk röd tråd tycker jag. Idag var jag för övrigt på skattjakt med Holger, tror jag ska skriva om den lite senare, så stay tuned!

marjas bröllop

Maria says:
å vi skrev bara att hon borde le oftare
Maria says:
det är helt JSUKT vad hon ALLTID är på dåligt humör
Maria says:
man blir seriöst rädd
HOPE AND GLORY says:
världens argaste människa
HOPE AND GLORY says:
tänk dig att vara gift med henne
Maria says:
HAHAHHAHA
Maria says:
tror inte jag hade klarat den bröllopsnatten
HOPE AND GLORY says:
hon lackar typ på brölloppet
HOPE AND GLORY says:
för att gästerna kasta ett kg för lite ris
Maria says:
hahahahha
Maria says:
DET SKA FAN VARA EXAKT 3.9 KILO RIS
Maria says:
ÄR NI HEL JÄVLA DUMMA ELLER????
Maria says:
bäst för er att vi fick fina presenter!
HOPE AND GLORY says:
och ba "TVÅ gaffelset? BAD VI OM TVÅ GAFFELSET? NEJ. Ett JÄVLA gaffelset ville vi ha! Nu är mitt bröllop förstört, tack så jävla mycket."
Maria says:
HAHAHHAHAHHAHA
Maria says:
Å VADÅ BLÅ TALLRIKAR???
Maria says:
SER JAG FUCKING UT SOM EN SMURF??
Maria says:
LJUSBLÅ SKA DET VARA
Maria says:
VEM FAN HAR KLARBLÅ TALLRIKAR???
HOPE AND GLORY says:
ba "varför köpte ni rosor? alltså seriöst!!!! min MORMOR VAR ALLERGISK MOT ROSOR. TACK SÅ MYCKET "

LISTA PÅ SAKER SOM SUGER

HÄR ÄR EN LISTA PÅ SAKER SOM ÄR DÅLIGA.

5) Gå upp på morgonen
Vissa (Frasse) hävdar att denna punkt borde placera sig högre på listan, och tja, säg en enda man, kvinna eller sydafrikansk löparstjärna som inte AVSKYR ljudet från mobiltelefonens väckarsignal? Oftast råkar man ju också ställa in den HEMSKA signalen "Backgatone" vilken för tankarna till OND BRÅD DÖD. Jag har nog inte en enda gång varit glad över att gå upp på morgonen, bortsett från dagen då jag som fjortonåring skulle på min första bortamatch mot AIK. Kan ju berätta att det slutade 0-4 och detta var alltså ytterligare ett tecken på att man a) inte bör besöka Stockholm och b) ABSOLUT INTE ska vara glad när man går upp. Denna punkt kombineras dessutom ofta med det vidriga fenomenet "Att vakna från en grym dröm". FY FAN FÖR MORGONAR!

4) KASSvegas
Ärligt talat finns det ett sämre band? Okej jag menar de är ju inte lika genomdåliga som till exempel Malena Ernman, men hur FAN kan de vara så populära som de är? Det finns absolut ingen anledning att lyssna på KASSvegas, ändå gör alla det. Värre masspsykos än växthuseffekten och kritik mot Lasse Lagerbäck tillsammans. Och JA. KASSvegas. That's how you spell it LIKZOM.

3) Folk som inte gillar växthuseffekten
Idag fick jag ett telefonsamtal från en tjej som gjorde undersökningar från "Naturskyddsvårdsetc.verket". Hon var väldigt trevlig (borde kanske gett henne min msn!) och ville fråga den yngste familjemedlemmen ÖVER SEXTON ÅR lite frågor om samhället. Redan här blev jag såklart misstänksam, vad kunde en lekman som jag tillföra i sammanhanget? Nåväl, en av frågorna hon ställde var "Hur mycket vill du göra för att hindra klimatförändringarna och skalan var 1 "Ganska lite" till 4 "Väldigt mycket". Alltså VAD FAN? Jag vill göra VÄLDIGT MYCKET FÖR ATT FÖRA VÄXTHUSEFFEKTEN FRAMÅT! Växthuseffekten är En Bra Sak. Ja, jag har TROPICAL NEEDS som Studio så vackert uttrycker det i låten West Side. Ja, jag vill ha 25 grader i mars och 40 i juni. Ärligt talat, vem vill inte ha det? Pund. Varje gång jag hör att växthuseffekten kommer höja temperaturen blir jag så glad att jag firar med att bläddra förbi ett par sidor i "På drift" som jag läser i svenskan.

2) Mardrömmar
Gud vad läskigt det är. För några veckor sedan drömde jag att jag stod på gatan i en liten amerikansk stad helt utblottad och frågade folk om de hade sett min plånbok och alla bara "sorry no way mister don't speak swedish" och jag bara "but i am speaking english AND NO OTHER SILLY LANGUAGE!!". Finns inget värre än att bli missförstådd, antagligen därför så många mardrömmar handlar om det.

1) Att bita sig i tungan eller skada sig på andra konstiga manér
Under de senaste fyra nätterna har jag vid inte mindre än TRE TILLFÄLLEN (natten till torsdag, natten till fredag och natten till söndag) lyckats bita mig i tungan i sömnen. Jaha tänker ni, det kan la inte vara så farligt? JO DET ÄR FARLIGT. När man vaknar har man asont och så måste man tänka skitlänge innan man kommer på varför, ibland kommer det blod också och det är fan OMÖJLIGT att sätta plåster på tungan (försökte första gången). Istället får man svälja lite blod och det är inte gott. Detta är dock inte enda skadan man kan tillskansa sig i sin säng, i somras till exempel lyckades jag slå min näsa i sängkanten när jag vaknade, så mycket blod har jag inte sett sen jag och mitt judefolk hängde Jesus på korset.

BILD GJORD I PHOTOSHOP.

axel är fan rasistEftersom Axel håller med om detta antar jag att han är rasist. Äckligt.

kändisspotting eller vad det heter

HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ ALLA FANS NU BLIR DET UPPDATERING FÖR JAG HAR ETT TANGENTBORD SOM KAN GÖRA MELLANSLAG.

eller ah orkar itne blogga på riktigt nu heller men här får ni en paparazzibild jag tog på Filip Hammar i stockholm förra helgen. Se och njut.

första stapplande stegen mot karriär som officer

Idag fick jag ett brev, från pliktverket. Rubriken var "Ett viktigt brev om mönstring", och det var adresserat personligen till undertecknat, något som bara understryker det självklara faktumet att jag nog är en stor del av Sveriges framtida KRIGSPLANER. Varför väljer man att posta det till mig just idag? Är det en invasion av Norge på g? Det vill man såklart inte missa, så det enda som fanns att göra var att fylla i svaren så gott det gick och hoppas att detta bara var första stegen mot fast anställning inom armén.

LADDA NER HELA RAPPORTEN. (högerklicka, spara mål som bla bla)

Jag om ett år.

RSS 2.0